Wanneer heeft mijn kind een bril nodig?

Wanneer heeft mijn kind een bril nodig?

Geplaatst op 20-06-2023

Als ouder wilt u niets liever dan een gezond kind. U heeft misschien wel eens gemerkt dat uw kind moeite heeft om objecten te zien, of dat uw kind vaak klaagt over hoofdpijn na het tv-kijken. Dit zijn signalen die kunnen duiden op mogelijke oogproblemen. Een veelvoorkomende vraag die ouders zichzelf dan stellen is: “Wanneer heeft mijn kind een bril nodig?” 

In dit blogbericht willen wij u graag informeren over het herkennen en behandelen van oogproblemen bij uw kinderen.  

Veelvoorkomende afwijkingen  

Het is belangrijk om de tekenen en symptomen van mogelijke oogproblemen bij uw kind in de gaten te houden. Twee veelvoorkomende visuele afwijkingen zijn verziendheid en bijziendheid. Verziendheid, ook wel bekend als hypermetropie, verwijst naar een visuele aandoening waarbij het zicht van dichtbij verslechterd is, terwijl objecten in de verte scherper lijken. Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, daarentegen, verwijst naar slecht zicht in de verte en scherp zicht van dichtbij.  

Welke signalen kunt u herkennen? 

Als uw kind problemen heeft met het zicht, kunnen er verschillende signalen zijn die dit kunnen aangeven. Dit zijn enkele signalen:  

  • Let op of uw kind moeite heeft met het zien van objecten in de verte, zoals het lezen van verkeersborden of het herkennen van gezichten. Ze kunnen ook last hebben van wazig of onscherp zicht.  
  • Het kan voorkomen dat uw kind regelmatig klaagt over hoofdpijn, vooral na activiteiten die visuele inspanning vereisen. Het is belangrijk om op te merken dat hoofdpijn bij kinderen verschillende oorzaken kan hebben en niet altijd direct gerelateerd is aan slecht zicht. Andere factoren, zoals stress, vermoeidheid of omgevingsfactoren kunnen een rol spelen. Als uw kind regelmatig hoofdpijn heeft, na het lezen of tv-kijken, is het raadzaam om een professioneel oogonderzoek uit te laten uitvoeren.  
  • Wees alert wanneer uw kind vaker in zijn of haar ogen wrijft, knijpt of bedekt. Dit kan een teken zijn van vermoeidheid of overbelasting van de ogen.  
  • Als uw kind moeite heeft met lezen, zoals het overslaan van woorden, het kwijtraken van de plaats op de pagina of het snel vermoeid raken tijdens het lezen, kan dit duiden op oogproblemen. 

Lees hier meer over de werkwijze van onze professionele optometristen tijdens een oogonderzoek. 

Wat kunt u hieraan doen?  

Wilt u de ogen van uw kind laten onderzoeken door een optometrist om eventuele zichtproblemen uit te sluiten of te behandelen? Bij Bielars begrijpen we dat het vroegtijdig opsporen van eventuele zichtproblemen bij kinderen van groot belang is. Daarom nemen onze optometristen de tijd om tot een grondige beoordeling te komen. Kom langs bij Bielars Optiek & Optometrie in Breda!   

Wanneer heeft mijn kind een bril nodig?