Hoe vindt u de juiste leesbril?

Hoe vindt u de juiste leesbril?

Geplaatst op 30-03-2018

Aan ouder worden is geen ontkomen aan. En hoewel wijsheid met de jaren komt, zijn er zaken die wat lastiger worden naarmate u ouder wordt. Zo ook het lezen van kleine lettertjes in boeken of kranten. Gelukkig is er de leesbril die u helpt in tijden van nood. Maar hoe vindt u de juiste leesbril? Bielars Optiek en Optometrie vertelt u meer!
 

Na uw veertigste gaan uw ogen achteruit. Dit heeft vooral te maken met de afnemende elasticiteit van de weefsels van de ooglens. De rek gaat uit uw ogen en, als gevolg daarvan, verliezen uw ogen flexibiliteit. U merkt dit bijvoorbeeld bij het lezen van de krant. Om de teksten te lezen en afbeeldingen scherp te zien, moet u vaak een lamp gebruiken of de krant verder weg houden. Een leesbril kan ervoor zorgen dat uw ogen minder moeite hebben met scherpstellen.
 

Hoe werkt een leesbril?

Allereerst is het belangrijk te weten hoe een leesbril werkt. Veel mensen denken dat een leesbril vergelijkbaar is met een vergrootglas. Dit is niet zo. Een leesbril compenseert het gemis aan scherpte, dat ook wel presbyopie wordt genoemd. Een leesbril is als het ware een hulpmiddel voor uw ogen om, ondanks de verharding van de ooglens, beelden van dichtbij scherp te stellen. Vaak is lezen zonder leesbril nog wel mogelijk, maar dat leidt vaak tot hoofdpijn en vermoeidheid. 
 

De juiste sterkte kiezen

Wanneer u een leesbril nodig denkt te hebben, dan is het verstandig om eerst een oogmeting te laten doen. Dit kunt u laten uitvoeren bij een opticien of optometrist. Bij een oogmeting wordt onderzocht wat voor type glazen (of lenzen) het beste bij uw ogen passen. Aan de hand van het glas dat u nodig heeft, kunt u gaan kijken naar een montuur dat bij u past. 
 

Standaard, multifocaal of beeldscherm of hobby

Standaardleesbrillen zijn voor veel mensen de oplossing. Voor een relatief laag bedrag geeft u uw ogen rust en kunt u zonder problemen in de ochtend een krant lezen of ’s avonds nog een mail typen. Maar, niet alle ogen zijn even blij met een standaardbril. Zo is de sterkte van de glazen in een standaardleesbril link en rechts gelijk. Wanneer een standaardbril niet voldoende is, dan bent u wellicht gebaat bij een bril met geleidelijk verlopende glazen. Deze glazen zorgen ervoor dat u voor zowel een tussenafstand als dichtbij altijd scherp ziet met één bril. Daarnaast is er de multifocale bril. Een multifocale bril biedt drie zichtafstanden inéén, namelijk ver, dichtbij en daartussen. Heeft u normaal gesproken geen bril, dan is er de ‘lookover’. Met deze bril kijkt u voor ver óver de glazen heen. Een ideale leesbril die u niet hoeft af te zetten om in de verte te kijken.
 

Vind de juiste bril bij Bielars Optiek en Optometrie

U wilt zo lang mogelijk plezier hebben van de juiste leesbril. Een leesbril moet op iemands kijkbehoefte afgestemd worden. Daarom is een oogmeting en advies op maat vaak de beste keuze voor u. Wanneer u een bezoek brengt aan Bielars Optiek en Optometrie, dan helpen wij u graag met het vinden van de perfecte bril. Wij hebben veel kennis van leesbrillen en beschikken over een zeer mooie collectie. Tot snel!

Hoe vindt u de juiste leesbril?