Hier moet een goede leesbril aan voldoen

Hier moet een goede leesbril aan voldoen

Geplaatst op 08-09-2017

Het najaar is aangebroken! Tijdens deze donkere dagen kost het meer inspanning om de kleine lettertjes goed te kunnen lezen. Mocht u beginnende leesklachten hebben, dan komen deze tijdens het najaar naar voren. Bielars Optiek en Optometrie geeft u tips waar een goede leesbril aan moet voldoen!

Veel mensen merken dat ze een leesbril nodig hebben wanneer ze de krant niet meer goed kunnen lezen, zonder deze wat verder weg te houden. Ditzelfde geldt voor de gebruiksaanwijzingen op voedingsmiddelen, de bijsluiter van medicijnen of de websites op uw tablet. De kleine lettertjes dansen voor uw ogen en u ziet ze niet meer scherp. De oplossing? Een goede leesbril!
 

Diverse soorten leesbrillen

Er zijn verschillende soorten leesbrillen, zoals een kant-en-klare leesbril, beeldschermbril of multifocale bril. Lees hier meer over de verschillen.
 

‘Kant-en-klare’ leesbril

De zogenaamde ‘kant-en-klare’ leesbril is een doorsnee leesbril. Deze bril kost een habbekrats en u kunt er meerdere aanschaffen, zodat u altijd een bril bij de hand heeft. Het grote nadeel van deze bril is dat de glazen niet 100 procent zuiver zijn en het optische centrum niet goed voor de pupillen zit. Dit betekent dat er bij intensief gebruik klachten kunnen ontstaan. Schaf daarom ten minste één ‘echte’ leesbril aan die optisch klopt en gebruik deze bril voor het intensieve leeswerk.
 

Beeldschermbril of computerbril

Met een beeldschermbril kunt u lezen én uw beeldscherm scherp zien. Denk bijvoorbeeld aan het beeldscherm van uw computer, tablet of smartphone. Deze bril kunt u gebruiken op de werkvloer én bij u thuis.
 

Bril met multifocale glazen

De multifocale bril kunt u gebruiken om veraf te zien, tussenafstanden scherp te bekijken én teksten van dichtbij te lezen. Dat klinkt als de ideale bril, maar het heeft zijn beperkingen. In zo’n geval kan een computerbril of leesbril rust aan uw ogen geven.
 

Oogmeting en deskundig advies

Bij een leesbril is de optische zuiverheid en de juiste manier van inslijpen (optische centrum) van groot belang. Zo kunt u comfortabel en rustig kijken. Daarnaast dient een leesbril op iemands kijkbehoefte afgestemd te worden, daarom is een oogmeting en een deskundig advies van een opticien aan te raden. Breng in deze gevallen een bezoek aan Bielars Optiek en Optometrie in Breda. Wij hebben veel ervaring in leesbrillen en hebben een mooie collectie beschikbaar. Graag tot ziens!

Hier moet een goede leesbril aan voldoen