Droge ogen
Net binnen

Droge ogen

Geplaatst op 12-09-2022

Droge ogen zijn een veelvoorkomende oogaandoening. Het is niet gevaarlijk, maar kan wel voor heel veel ongemak zorgen. Ervaart u weleens een onaangenaam gevoel in de ogen, zoals jeukende, rode of tranende ogen? Of ziet u wazig en bent overgevoelig voor licht? Dan kan het dat u last heeft van droge ogen. Bielars Optiek & Optometrie vertelt u alles over de oorzaak en de behandeling van deze vervelende oogaandoening.

Wat zijn droge ogen?

Traanvocht is heel belangrijk voor de gezondheid van de ogen. Wanneer u knippert, bevochtigt dit vloeistof het oogoppervlak. Dat reinigt de ogen en beschermt het tegen uitdroging en infecties. Wanneer de ogen onvoldoende bevochtigd worden, bijvoorbeeld door een te lage traanproductie of een te snelle verdamping van het vocht, ontstaan droge ogen. Hierdoor krijgt u last van branderige, jeukende, rode of tranende ogen. En kunt u wazig of vertroebeld zien en wakker worden met vastgeplakte ogen. Vervelend! 

Oorzaken van droge ogen

Het ontstaan van droge ogen kan verschillende oorzaken hebben. Wij hebben de meest voorkomende oorzaken voor u op een rij gezet:

  • Ouderdom
  • Medicijngebruik
  • Allergie
  • Hormonale veranderingen, zoals zwangerschap of overgang
  • Omgevingsfactoren, zoals rook, stof en droge lucht
  • Aandoening van de traanklier

Behandeling van droge ogen 

Om te bepalen wat de juiste behandeling voor droge ogen is, moet u de oorzaak onderzoeken. Wanneer u voornamelijk last heeft van droge ogen door omgevingsfactoren kunt u hier wellicht iets aan doen door iets in uw omgeving aan te passen of te vermijden. In veel gevallen krijgt u last van droge ogen, omdat u tijdens het lezen, televisiekijken of computeren niet vaak genoeg knippert. Het is belangrijk om regelmatig te knipperen, want op deze manier wordt het oog bevochtigd. Heeft u van alles geprobeerd en komt het niet door omgevingsfactoren? Dan kunt u het best een optometrist raadplegen om een optometrisch onderzoek te laten uitvoeren. Zij kunnen u een deskundig oogadvies geven. Tot die tijd kunt u uw ogen vochtig houden met oogdruppels. 

Droge ogen

Breng een bezoek aan Bielars Optiek & Optometrie 

Wilt u meer weten over droge ogen of ontvangt u graag deskundig advies? Neem dan zeker contact op met Bielars Optiek & Optometrie. Onze ervaren collega’s helpen u graag verder, bijvoorbeeld met een optometrisch onderzoek.