Belang leesbril tijdens donkere herfstdagen

Belang leesbril tijdens donkere herfstdagen

Geplaatst op 15-10-2020

Het regent, het waait en het is koud: het is herfst! Tijdens de donkere herfstdagen kunt u moeite hebben met het lezen van een boek of krant. Een leesbril, contactlenzen met leesgedeelte en computerbril kunnen dan helpen. Bielars Optiek & Optometrie vertelt u er meer over. 

De herfst heeft zijn intrede gedaan. Tijdens dit jaargetijde worden we getrakteerd op onstuimig weer met regen, wind en kou. Ook worden de dagen korter en de nachten langer. Heeft u tijdens deze donkere herfstdagen moeite met het lezen van kleine lettertjes? Bijvoorbeeld in een leesboek, de krant of een kookboek? Geen wonder. Wanneer het donker is en er minder natuurlijk lichtinval is, is het lastiger om goed te kunnen lezen. U kunt de woorden op de pagina niet goed onderscheiden en u moet met uw ogen knijpen om de woorden goed te kunnen zien. Het knijpen met de ogen én het inspannend lezen kan leiden tot vermoeide ogen, rode ogen en hoofdpijn. 
 

Klachten lezen in het donker

Het is een fabel dat lezen in het donker slecht is voor de gezondheid van uw ogen. De gezondheid van uw ogen gaat hierdoor niet achteruit, maar u kunt – zoals hierboven omschreven – wel klachten ervaren als vermoeidheid, gevoelige ogen en hoofdpijn. Wilt u met zwak licht lezen en kost dit u veel inspanning, dan is het aan te raden om een leesbril, contactlenzen met leesgedeelte of computerbril te dragen. Wij lichten de verschillende optische hulpmiddelen graag aan u toe. 
 

  • Leesbril
    Naarmate we ouder worden, wordt de gezondheid van onze ogen iets minder. De ooglens wordt bijvoorbeeld minder flexibel en dit kan een slechter zicht tot gevolg hebben. Een leesbril corrigeert de ooglens, zodat u weer scherp kunt zien. Met een leesbril kunt u beelden op ongeveer 35 centimeter afstand weer beter zien. Denk aan de krant, een boek of de bijsluiter van uw medicijnen. 
     
  • Contactlenzen met leesgedeelte 
    U kunt natuurlijk kiezen voor een leesbril om uw ooglens te corrigeren en goed te kunnen lezen. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor speciale contactlenzen, namelijk lenzen met een leesgedeelte, ook wel varifocale of multifocale lenzen genoemd. In de lens zijn verschillende sterktes verwerkt, zodat u met de lenzen ver weg kunt kijken, maar ook dichtbij goed kunt zien. Contactlenzen met leesgedeelte moeten altijd bij een opticien worden aangeschaft, zodat u de juiste sterkte voor uw ogen ontvangt. 
     
  • Computerbril
    Knijpt u extra veel met uw ogen als u naar een scherm kijkt? Denk bijvoorbeeld aan een computer, televisie, tablet of smartphone. Dit kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en zelfs nek- en schouderklachten. In deze gevallen kunt u gebaat zijn bij een computerbril of beeldschermbril. Deze bril bestaat uit speciaal geslepen glazen die uw ogen zodanig corrigeren dat u teksten en beelden op een beeldscherm goed kunt lezen. Zowel op kleine afstand als iets verder weg (verschil smartphone en televisie). 
     

Advies van Bielars Optiek & Optometrie

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van een leesbril, contactlenzen met leesgedeelte of computerbril? Of wilt u één van deze optische hulpmiddelen aanschaffen? Breng een bezoek aan Bielars Optiek & Optometrie in Breda. Onze opticiens en optometristen adviseren u graag over het juist hulpmiddel voor uw ogen. Indien gewenst kunnen wij uw ogen onderwerpen aan een vrijblijvend oogonderzoek

Belang leesbril tijdens donkere herfstdagen