Autorijden in het donker? Enkele tips!

Autorijden in het donker? Enkele tips!

Geplaatst op 03-12-2020

Moeite met autorijden in het donker, bijvoorbeeld omdat uw zicht minder goed is? U bent niet de enige! Bielars Optiek & Optometrie geeft u enkele tips zodat u in het donker makkelijker en veiliger de weg op kunt.

Het zijn de donkere dagen voor Kerst. We rijden ‘s morgens vroeg in het donker naar werk en ’s avonds rijden we in het donker naar huis. Vindt u het eng om in het donker te rijden? Er is helaas bijna geen ontkomen aan. Bielars Optiek & Optometrie geeft u enkele tips waardoor u makkelijker en zelfverzekerder in het donker de weg op gaat!
 

Tip 1: Laat uw ogen wennen aan het donker

Voordat u de auto instapt, bent u waarschijnlijk enige tijd in een verlichte omgeving geweest. Wanneer u dan meteen gaat rijden, zijn uw ogen nog aan het licht gewend. Dit kan een wazig zicht veroorzaken. Wacht daarom even voordat u gaat rijden en gun uw ogen de tijd om aan het donker te wennen. 
 

Tip 2: Niet vermoeid gaan rijden

Eén van de belangrijkste tips is om uitgerust de auto in te stappen. Overdag is het al belangrijk om goed uitgerust te rijden, maar ‘s avonds nóg meer. Het vergt namelijk veel concentratie en energie omdat alles moeilijker te zien is. Merkt u dat u moe wordt tijdens het rijden? Neem zo af en toe een pauze!
 

Tip 3: Kijk niet in koplampen

Tegemoetkomende koplampen kunnen zeker in het donker erg fel zijn. Kijkt u direct in de koplampen, dan kunnen de lampen u enkele seconden verblinden. Dit kunt u oplossen door op uw eigen weghelft te focussen. Bekijk daarnaast ook of uw binnenspiegel een anti-verblindstand heeft die licht in uw binnenspiegel kan dempen. 
 

Tip 4: Laat frisse lucht binnen

Het is verleidelijk om in de winter de verwarming in uw auto op een hoge temperatuur te zetten. Dit voelt misschien comfortabel, maar uiteindelijk raakt u erdoor versuft. Hierdoor kunt u uw concentratie verliezen. Zorg daarom af en toe voor wat frisse lucht door uw autoraam te openen. Frisse lucht geeft u nieuwe energie en dus ook meer concentratie. 
 

Tip 5: Bezoek een oogspecialist

Als u merkt dat u blijvend last heeft van slecht zicht tijdens het autorijden, dan doet u er verstandig aan om naar een oogspecialist te gaan, zoals een opticien of optometrist. De specialist kan uw ogen onderzoeken en kan vaststellen of u nachtblindheid heeft. Vervolgens kan hier een gepaste oplossing voor geadviseerd worden. Denk bijvoorbeeld aan een nachtbril. 
 

Breng een bezoek aan Bielars Optiek & Optometrie

Wilt u uw ogen laten testen? De ervaren opticiens en optometristen van Bielars Optiek & Optometrie doen uitvoerig optometrisch onderzoek, waarbij ze de gezondheid van uw ogen beoordelen. Nadat alles in kaart is gebracht, geven zij deskundig oogadvies. Zo kunt u weer veilig en comfortabel de weg op. Maak nu een afspraak!

Autorijden in het donker? Enkele tips!