Zwemmen met contactlenzen

Zwemmen met contactlenzen

Geplaatst op 09-07-2019

Ook in, op of rond het water wilt u gewoon scherp kunnen blijven zien. Het dragen van contactlenzen biedt vaak uitkomst: u ziet alles en hoeft niet constant uw bril op en af te zetten. Maar is zwemmen met contactlenzen aan te raden? In dit blog geven we u het antwoord!

Van douchen en zwemmen tot watersporten als surfen en waterskiën, in of op het water is het over het algemeen genieten. Wanneer u een oogafwijking heeft, is het fijn als u op die momenten contactlenzen in kunt doen. Maar u zult niet de eerste zijn die een lens kwijtraakt in het water of thuiskomt met rode en branderige ogen. Kortom: wegen de voordelen van het dragen van lenzen op tegen de nadelen

Het gevaar van water

Dat het water in de zee of in het zwembad niet helemaal ongevaarlijk is, mag hopelijk geen nieuwtje zijn voor u. Maar voor lensdragers herbergt het nog wat meer schadelijke kenmerken. Als u uw ogen niet dichtknijpt, kunnen uw lenzen wegdrijven. Dit geldt met name wanneer u harde lenzen heeft: deze liggen namelijk op de traanfilm (het vochtige laagje op de oogbol), waardoor u ze gemakkelijk kwijt kunt raken. Zachte lenzen daarentegen reageren eerder als een spons en zuigen het water op. Omdat ze net wat groter zijn, hebben ze meer grip en blijven ze dus ook beter zitten. Maar het kan ook dat ze door contact met water tijdelijk verschuiven, waardoor u even niets meer ziet.

Het gevaar van water, deel 2

Hoe vervelend een weggespoelde lens ook is, het echte gevaar zit hem in de bacteriën, micro-organismen en chemicaliën in het water. Als dit tussen de lens en uw oog komt, neemt de kans op een infectie toe. En door de sponsachtige kwaliteiten van de zachte lens, komen de bacteriën steeds weer in uw oog terecht. In het geval van chloorwater kunnen uw lenzen nog eens extra strak gaan zitten, waardoor u ze moeilijk uitkrijgt. Neem ze daarna ook niet meteen uit, aangezien het gevaar bestaat dat u uw hoornvlies beschadigt.

Oplossingen voor zwemmen met contactlenzen

Zo bezien lijkt de enige oplossing om geen lenzen in te doen als u in contact komt met water. Hoewel sommigen onder u genoeg kunnen zien zonder contactlenzen, is deze optie voor veel mensen onmogelijk. Om het risico op infecties te voorkomen, kunnen daglenzen een optie zijn. Deze kunt u namelijk na een intensieve dag op of in het water gelijk weggooien: de volgende dag heeft u weer een verse set. Een andere mogelijkheid is een zwembril of duikbril op sterkte, maar die zullen wellicht niet voor iedere gelegenheid geschikt zijn. Maak na afloop wel uw ogen altijd goed schoon!

Meer weten?

Wilt u nu meer weten over zwemmen, watersporten of douchen en bent u er niet zeker van of uw lenzen geschikt zijn? Of wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Onze contactlensspecialisten helpen u graag verder! Neem contact met ons op of kom langs bij onze winkel in Breda!

Zwemmen met contactlenzen