Weetjes over de werking van uw ogen

Weetjes over de werking van uw ogen

Geplaatst op 21-11-2019

Onze ogen zitten heel slim in elkaar. Doordat onze ogen nauw samenwerken met onze hersenen, kunnen we beelden waarnemen en kunnen we zien. Maar hoe werkt het oog precies? Bielars Optiek & Optometrie geeft een korte uitleg. 

U staat er waarschijnlijk niet vaak bij stil, maar uw ogen zijn één van de slimste én belangrijkste zintuigen van uw lichaam. Zo zorgen ze ervoor dat u uw omgeving kunt zien, dat u kleuren kunt waarnemen en diepte kunt inschatten. Om goed te begrijpen hoe dit alles werkt, is het belangrijk om de anatomie van het oog erbij te pakken. Bekijk onderstaande afbeelding van het oog.
 


De anatomie van het oog

Zoals u hierboven kunt zien, bestaat het oog uit een ronde bol gevuld met doorzichtig glasvocht. Deze bol ligt in uw oogkas en wordt door kleine spieren op zijn plek gehouden. Diezelfde spiertjes zorgen ervoor dat u uw ogen heen en weer én op en neer kunt bewegen. De oogbol is bedekt met een laagje traanvocht, zodat uw ogen vochtig blijven en goed kunnen presteren. Overtollig traanvocht wordt via de traanbuizen in de ooghoeken afgevoerd. De bloedvaatjes in uw oog zorgen vervolgens voor de aan- en afvoer van zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen. Deze bloedvaatjes kunt u echter niet zien, want aan de voorzijde van het oog – bij het hoornvlies – zitten geen bloedvaten. Het hoornvlies maakt voor de aan- en afvoer van zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen gebruik van traanvocht. 
 

Licht projecteren op uw netvlies 

Achter het hoornvlies ligt uw iris – het ronde gekleurde deel van uw oog. In het midden van de iris zit een klein zwart rondje, de pupil. De pupil bepaalt hoeveel licht er in het oog wordt doorgelaten. Bij helder licht wordt de pupil kleiner (en wordt er minder licht doorgelaten). Is het donker, dan worden de pupillen wijder. Het licht gaat via het hoornvlies door de pupil naar het netvlies dat zich achterin het oog bevindt. Het hoornvlies bestaat uit een bolling, zodat het licht extra goed geprojecteerd kan worden op het netvlies. Op het netvlies wordt de lichtbundel geregistreerd door miljoenen lichtgevoelige cellen die het licht omzetten in miljoenen elektrische signalen. Deze signalen gaan via de oogzenuw naar de hersenen en hier worden de signalen omgezet in beelden die u kunt waarnemen. Dit is het proces van kijken. Dit lijkt een langdurig en ingewikkeld proces, maar in werkelijkheid neemt het slechts een fractie van een seconde in beslag en krijgt u hier niets van mee.
 

Kleuren, details, licht én donker waarnemen

Hierboven wordt uitgelegd hoe u beelden kunt waarnemen, maar hoe kunt u kleuren zien? De lichtgevoelige cellen op uw netvlies bestaan uit kegeltjes en staafjes. De kegeltjes (6 tot 7 miljoen) zorgen ervoor dat u kleuren en details kunt waarnemen, en de staafjes (125 miljoen) zorgen voor waarneming van licht én donker (contrast). Dankzij de combinatie van kegeltjes en staafjes kunt u kleuren, details, licht en donker waarnemen én van elkaar onderscheiden. In het netvlies zit ook een geconcentreerde verzameling kegeltjes, de gele vlek. Deze zorgt ervoor dat u kleuren en details zo scherp mogelijk ziet. 
 

Scherp zicht dichtbij en veraf

De gele vlek zorgt niet alleen voor scherp zicht: ook de ooglens draagt hier voor een groot deel aan bij. De ooglens ligt achter de iris en wordt omringd door de zogenaamde accommodatiespier. Deze spier kan de ooglens laten opbollen of afplatten. Bij een bolle lens kunt u objecten dichtbij scherp zien, en bij een platte lens geldt dit voor objecten veraf. Door de accommodatiespier afwisselend aan te spannen en te ontspannen kunt u variëren tussen scherp zicht dichtbij en scherp zicht veraf.
 

Diepte zien en afstanden inschatten

Een ander belangrijk onderdeel van ons zicht, is het zien van diepte. Hoe weet u bijvoorbeeld hoever een object bij u vandaan staat? Ieder mens heeft twee ogen. Deze ogen laten afzonderlijk van elkaar licht door. Deze lichtbundels worden naar de netvliezen gestuurd en de elektrische signalen worden vervolgens naar de hersenen doorgezet. De hersenen ontvangen de signalen van beide ogen en combineren deze signalen. Zo creëren de hersenen één beeld met een juiste diepte. U kunt dit testen op een simpele manier: kijk naar een object voor u en dek één van uw ogen af met uw hand. U zult zien dat u met één oog minder goed diepte kunt zien en afstand kunt inschatten.
 

Meer informatie? Neem contact met ons op

Tot zover de anatomische les over de werking van uw ogen. Wilt u meer informatie over dit artikel? Aarzel niet en neem contact op met de oogspecialisten van Bielars Optiek & Optometrie. Bij ons staat de gezondheid van uw ogen voorop. Ons team van opticiens, optometristen en adviseurs helpt u verder en voorziet u van een advies op maat. Indien gewenst kunnen onze medewerkers de gezondheid van uw ogen controleren, bijvoorbeeld tijdens een optometrisch onderzoek. Maak nu een afspraak voor een consult in onze winkel in Breda.

Weetjes over de werking van uw ogen