Oogdominantie: wat is uw dominante oog?

Oogdominantie: wat is uw dominante oog? 

Geplaatst op 09-06-2020

Niet alleen bij uw handen wordt er gesproken of links- of rechtshandig: u kunt ook een voorkeursoog hebben. Dit wordt ook wel het dominante oog genoemd. Bielars Optiek & Optometrie vertelt u meer over oogdominantie. 

Bent u rechts- of linkshandig? En bent u rechts- of linksbenig? Ieder mens heeft van nature een voorkeur voor een bepaalde hand (of been). Wanneer baby’s geboren worden, zijn ze meestal rechtshandig. Het is nog niet bekend hoe dit kan, maar mogelijk heeft de positie van de baby in de buik ermee te maken. In de eerste levensjaren maken kinderen een hele ontwikkeling door, onder andere op het gebied van de motoriek. Tijdens deze ontwikkeling gebruiken ze allebei hun handen. Pas rond het zesde levensjaar wordt de voorkeurshand duidelijk en ziet u of uw kind links- of rechtshandig is. 
 

Voorkeursoog of dominant oog

De voorkeur voor links of rechts heeft niet alleen te maken met het gebruik van de handen en de benen: het is ook van toepassing op onze ogen. Het oog dat uw voorkeur heeft, wordt ook wel het ‘dominante oog’ genoemd. Waarschijnlijk heeft u zelf niet in de gaten dat één van uw ogen beter presteert dat het andere. U kijkt namelijk met twee ogen en uw hersenen verwerken de afzonderlijke beelden tot één gecombineerd beeld. Dit is een scherp beeld waarin u diepte ziet en afstanden kunt inschatten. 
 

Verandering van het dominante oog

U ziet één beeld, maar niet allebei uw ogen presteren even goed. Het dominante oog geeft meestal de beelden door aan de hersenen. Bij circa 65 procent van de mensen is het rechteroog het dominante oog. Andere mensen hebben het linkeroog als dominante oog en sommige mensen zien met allebei de ogen exact even goed. Dit is te vergelijken met mensen die tweehandig of tweebenig zijn: er is geen duidelijke voorkeur voor één hand of één been. In de loop der jaren kan uw dominante oog veranderen. Wanneer de gezondheid van uw voorkeursoog achteruit gaat, neemt uw niet-dominante oog het over. Ook kan het dominante oog veranderen bij vermoeidheid en bij het gebruik van contactlenzen óf een bril. 
 

Test het zelf!

Wilt u weten wat uw dominante oog is? Soms ziet u heel duidelijk wat uw dominante oog is wanneer u door een verrekijker, cameralens of microscoop kijkt. U knijpt één oog dicht om door de lens te kijken. Met één van uw ogen ziet u beter, scherper én duidelijker. U kunt het zelf eenvoudig testen. Kijk naar een bepaald object dat op één of twee meter afstand staat. Houd uw hand voor één oog, zodat u gedwongen wordt met het andere oog te kijken. Ziet u het object, wissel daarna van oog. Houd uw hand voor uw andere oog. Zeer waarschijnlijk ziet u met één van uw ogen beter. Als dit niet zo is, dan zal het oog wat ‘rustiger’ kijkt dominant zijn.
 

Oogmeting door opticien of optometrist

U kunt ook door een specialist laten vaststellen wat uw dominante oog is. Laat uw ogen onderzoeken door een opticien of optometrist. Deze kan met enkele simpele tests ontdekken met welk oog u beter ziet. Wilt u laten bepalen wat uw dominante oog is? Breng een bezoek aan de winkel van Bielars Optiek en Optometrie en vraag een oogmeting aan. Aan de hand meetresultaten kan onze opticien of optometrist een passende bril of passende contactlenzen adviseren (indien nodig).

Oogdominantie: wat is uw dominante oog?