Coronavirus en uw ogen

Coronavirus en uw ogen

Geplaatst op 28-04-2020

Ogen spelen een belangrijke rol in de besmetting met het coronavirus. Wat kunt u doen op de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden? Bielars Optiek en Optometrie geeft enkele tips voor mensen die een bril of contactlenzen dragen. Lees onze tips en neem deze ter harte! 

Het coronavirus (COVID-19) houdt de wereld in z’n greep. Het virus heeft al honderdduizenden slachtoffers gemaakt en dit aantal blijft toenemen. Wereldwijd worden er tal van maatregelen getroffen om het virus terug te dringen, maar het lijkt erop dat we nog geruime tijd in deze situatie zitten. Het coronavirus veroorzaakt met name long- en luchtwegklachten. Het behoort tot dezelfde familie van virussen die verkoudheid en griep veroorzaken. 
 

Rol van ogen bij besmetting

Net als bij een griep, gebeurt besmetting door contact met speeksel en slijmdruppeltjes van een besmet persoon. Als een besmet persoon in uw buurt niest of hoest, dan kunt u het virus binnenkrijgen via uw mond, neus of ogen. Het virus kan ook op uw handen zitten, waarna u het virus zelf naar uw mond, neus of ogen brengt. Het dragen van een bril biedt onvoldoende bescherming tegen besmetting. Het gaat in dit geval om een normale bril, leesbril of zonnebril. In het ziekenhuis daarentegen, wordt gewerkt met speciale beschermingsbrillen die de ogen van verpleegkundigen en artsen moeten beschermen tegen besmetting. En hoe zit dat met contactlenzen? Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat het dragen van contactlenzen besmetting in de hand werkt. 
 

Tips voor mensen met een bril of contactlenzen

Wilt u de kans op besmetting zo klein mogelijk houden, dan zijn er enkele zaken die u zelf kunt doen. Volgens de richtlijnen van het RIVM kunt u besmetting zoveel mogelijk voorkomen door regelmatig uw handen te wassen met zeep (minimaal 20 seconden), te hoesten en niezen in uw elleboog en papieren zakdoekjes te gebruiken wanneer u verkouden bent. Naast deze algemeen bekende zaken is het belangrijk om extra zorg aan (de reiniging van) uw bril en contactlenzen te besteden. Lees hieronder een opsomming:

  • Probeer zo min mogelijk in uw ogen te wrijven en raak uw gezicht zo min mogelijk aan. 
  • Maak uw bril geregeld schoon. Met name wanneer u op uw werk bent geweest of wanneer u de supermarkt heeft bezocht. 
  • Wilt u uw contactlenzen inbrengen of schoonmaken? Was uw handen voor én na deze handelingen. 
  • Wrijf uw lenzen na het dragen in de handpalm schoon. Gebruik hierbij geen water, maar contactlensvloeistof.
  • Heeft u verkoudheidsklachten, stop dan tijdelijk met het dragen van contactlenzen. Hiermee kunt u eventuele verspreiding voorkomen. 
     

Advies van Bielars Optiek en Optometrie

Wilt u meer informatie over dit artikel? Of wilt u praktische tips voor het gebruik van uw bril of contactlenzen – met name in deze huidige situatie? Neem contact op met de opticiens en optometristen van Bielars Optiek en Optometrie. Zij vertellen u graag meer en geven u praktische tips & tricks over de reiniging van uw bril en contactlenzen. 

Coronavirus en uw ogen