Zorgvergoeding opticien

Brengt u een bezoek aan een opticien of optiekwinkel, bijvoorbeeld voor het aanschaffen van contactlenzen, het aanmeten van een nieuwe bril of het laten uitvoeren van een optometrisch onderzoek? In sommige gevallen wordt uw opticienbezoek vergoed door uw zorgverzekering. Lees er hier meer informatie over.

Basispakket zorgverzekering

Iedereen in Nederland heeft recht op basiszorg. Vanuit uw zorgverzekering zijn enkele zaken daarom standaard verzekerd, zoals het bezoeken van een medisch specialist, het ondergaan van een operatie, het verblijf in een ziekenhuis, ambulancevervoer en een bezoek aan de spoedeisende hulp. Deze zaken zijn opgenomen in het basispakket. Bekijk op de website van de Rijksoverheid op welke basiszorg u recht heeft. 
 

Brillen en contactlenzen in de basisverzekering

Maar hoe zit het met visuele hulpmiddelen, zoals brillen en contactlenzen? Vanuit de basisverzekering worden gewone brillen en contactlenzen niet vergoed, maar voor medisch noodzakelijke brillen en contactlenzen komt u in de meeste gevallen wel in aanmerking voor een vergoeding. U heeft recht op een vergoeding wanneer u een medische indicatie heeft. Enkele voorkomende medische indicaties zijn:

  • Grote verschillen in sterkte tussen linker- en rechteroog
  • Bij hoge refractieafwijking
  • Keratoconus en hoornvliestransplantatie
  • Oogaandoeningen als achromatopsie
  • Irisaandoeningen als aniride of iriscoloboma
  • Albinisme

Er is een uitzondering op bovenstaande medische indicaties: kinderen jonger dan 18 jaar kunnen reguliere brillenglazen of filterglazen voor een deel vergoed krijgen als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Vraag uw zorgverzekeraar naar deze voorwaarden. In sommige gevallen valt een oogmeting of oogonderzoek ook onder de dekking van uw basisverzekering. 
 

Neem contact op met uw zorgverzekeraar

Bekijk op de website van Zorginstituut Nederland voor welke visuele hulpmiddelen u verzekerd bent. Bent u benieuwd welke behandelingen uw eigen zorgverzekeraar vergoedt? Welke oogzorg valt onder uw basisverzekering en welke oogzorg valt onder een aanvullende zorgverzekering? Neem contact op met uw zorgverzekeraar. Deze bekijkt aan de hand van uw zorgpolis welke zorgkosten gedekt worden door uw verzekering. 
 

Stel uw vragen aan Bielars Optiek en Optometrie

Uiteraard kunt u uw vragen ook stellen aan de opticiens en optometristen van Bielars Optiek en Optometrie in Breda. Onze optiekwinkel heeft met zo goed als alle zorgverzekeraars een contract. Op deze manier kunnen wij voor u de declaratie regelen. Neem contact met ons op en wij vertellen u hier graag meer over.

Bezoek onze winkel
in Breda

Mathenessestraat 63A
4834 EA Breda
076 - 587 02 83