Wat is glaucoom?

Eén van de meest voorkomende oogziekten in Nederland is glaucoom. Iedere dag krijgen tientallen mensen de diagnose glaucoom. Glaucoom is een oogziekte waarbij de oogzenuw beschadigd is. Wat vaak een rol speelt, is de verhoogde oogdruk in de oogbol. Om die reden wordt glaucoom ook wel ‘verhoogde oogdruk-ziekte’ genoemd.
 

Beschadiging afremmen of stoppen

Door het afknellen en afsterven van de oogzenuw, wordt de verbinding tussen de hersenen en het oog trager. Het afknellen en afsterven kan leiden tot een blijvende beschadiging. Als de behandeling tegen glaucoom op tijd wordt gestart, dan is het mogelijk om de beschadiging van de oogzenuw af te remmen of te stoppen. Genezen van glaucoom is niet mogelijk, en het verdwenen zicht kan niet teruggehaald worden.
 

Hoe kan glaucoom behandeld worden?

Behandeling met oogdruppels

Glaucoom kan behandeld worden door de oogarts. Als de oogziekte niet behandeld wordt, kan dit leiden tot slechtziendheid of zelfs blindheid. Het doel van de behandeling is het verlagen van de oogboldruk. De oogarts kan u oogdruppels voorschrijven die de druk verlagen.
 

Laserbehandeling 

Ook is het mogelijk om een laserbehandeling te ondergaan. Tijdens deze behandeling wordt er met een dunne lichtstraal een klein gaatje in de iris gemaakt. Op deze manier wordt de oogdruk verminderd. De laserbehandeling wordt meestal aan beide ogen verricht.
 

Glaucoom-operatie (trabeculectomie) 

Als de oogdruppels en de laserbehandeling de oogboldruk niet voldoende verlagen, is het mogelijk om een operatie te ondergaan. U kunt kiezen voor de glaucoom-operatie trabeculectomie. Hierbij wordt er aan de bovenzijde van het oog, op de grens van de iris, een ‘luikje’ in het oogwit gemaakt. Vocht kan via dit luikje uit de oogbol wegstromen.
 

Baerveldt-implantaat

Daarnaast behoorteen Baerveldt-implantaat tot de mogelijkheden. De implantaat bestaat uit een kunststof slangetje met daaraan een siliconen plaatje. Het slangetje wordt in de voorste ruimte van het oog geplaatst. Het plaatje wordt aan de buitenkant van het oog op het oogwit gehecht en afgedekt met slijmvlies en een stukje donoroogwit. Via het slangetje loopt het vocht weg naar het siliconen plaatje.
 

Wat kan Bielars Optiek & Optometrie voor u betekenen?

Vermoedt u dat u glaucoom heeft? Breng een bezoek aan Bielars Optiek & Optometrie. Wij kunnen glaucoom niet behandelen, maar wij kunnen wel een optometrisch onderzoek uitvoeren en u bij een vermoeden doorverwijzen naar de oogarts. De daadwerkelijke behandeling wordt door de oogarts gedaan. Aarzel niet en kom langs in onze optiekwinkel in Breda.

Bezoek onze winkel
in Breda

Mathenessestraat 63A
4834 EA Breda
076 - 587 02 83