Verschil tussen een optometrist en oogarts

Verschil tussen een optometrist en oogarts

Geplaatst op 04-12-2018

Ervaart u problemen met uw ogen, zoals jeukende ogen, irriterende ogen of pijnlijke ogen? Of heeft u moeite met uw zicht? In deze gevallen wilt u zo spoedig mogelijk worden geholpen door een professional met kennis van zaken. Iemand die de juiste oogzorg kan leveren. Maar moet u in dit geval bij de optometrist of oogarts zijn? En wat zijn de verschillen tussen de optometrist en oogarts?

Allereerst is het goed om de verschillen tussen een optometrist en een oogarts aan te duiden. De optometrist is veelal werkzaam bij een opticien of brillenwinkel. Optometristen hebben een vierjarige hbo-opleiding afgerond en zijn gespecialiseerd in het onderzoeken van uw ogen, het controleren van de gezondheid van uw ogen en het opsporen van eventuele oogafwijkingen en oogziekten. Dankzij hun kennis zijn zij in staat al in een zeer vroeg stadium afwijkingen of beginnende oogproblemen te herkennen.
 

Verschillen optometrist en oogarts

De oogarts is een medisch specialist die gespecialiseerd is in het oog en oogzorg. De oogarts werkt veelal in het ziekenhuis en heeft een universitaire opleiding tot oogarts gevolgd. De oogarts richt zich op medisch onderzoek en medische controle van uw ogen. De gezondheid van de ogen wordt onder de loep genomen en oogafwijkingen en oogziekten worden in een vroeg stadium gesignaleerd. De werkzaamheden komen deels overeen met de optometrist, maar het belangrijkste verschil is dat de oogarts een medische behandeling kan voorschrijven en uitvoeren. U kunt bij een oogarts niet terecht voor het laten aanmeten van een bril of contactlenzen – dit kan wel bij een optometrist. 
 

Laat uw ogen onderzoeken

Wilt u weten wanneer u voor welk onderzoek naar welke specialist moet? U kunt in alle gevallen eerst een bezoek brengen aan een optometristen van Bielars Optiek & Optometrie. Voor de hulp van onze deskundige optometristen heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig en er zijn geen lange wachtlijsten. Hoe gaan onze optometristen te werk? In een vraaggesprek wordt er naar uw klachten gevraagd en de geschiedenis van uw ogen wordt onderzocht. Vervolgens voert de optometrist een oogmeting uit, evenals een oogdrukmeting en een spleetlamponderzoek. 
 

Onderzoek naar oogziekten en oogaandoeningen 

In deze onderzoeken worden diverse oogziekten en oogaandoeningen onderzocht, zoals wazig zien, dubbelzien, lichtflitsen, zwarte vlekken en droge, rode, branderige of jeukende ogen. Ook kan er onderzoek worden gedaan naar glaucoom, staar en macula degeneratie. Nadat de gezondheid van uw ogen in kaart is gebracht, zal de optometrist een deskundig oogadvies geven. Dit advies kan bestaan uit het aanmeten van een bril of contactlenzen of het doen van oefeningen. Als blijkt dat er een verdere behandeling nodig is, dan wordt u doorverwezen naar een oogarts. De verwijzing naar de oogarts verloopt via uw huisarts. 
 

Maak een afspraak bij onze optometristen 

Wilt u een optometrisch onderzoek laten uitvoeren? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact met ons op voor het maken van een afspraak bij Bielars Optiek & Optometrie. Wij nodigen u graag uit voor een afspraak in onze winkel aan de Mathenessestraat in Breda

Verschil tussen een optometrist en oogarts