Sneeuwblindheid tijdens wintersport

Sneeuwblindheid tijdens wintersport

Geplaatst op 22-02-2022

Het wintersportseizoen is aan de gang. En wie wel eens op wintersport is geweest, weet: de sneeuw kan behoorlijk verblindend zijn. Het is daarom belangrijk uw ogen goed te beschermen tegen de felle weerkaatsing van de zon op de sneeuw. Wij leggen u uit wat sneeuwblindheid is en hoe u uw ogen kunt beschermen. 

Wat is sneeuwblindheid? 

Wanneer uw ogen worden blootgesteld aan UV-straling, ook wel ultraviolette straling genoemd, kan een hoornvliesontsteking ontstaan. Deze ontsteking noemen we sneeuwblindheid. U kunt het eigenlijk zien als de huid die verbrandt door de zon. Zo kan de buitenste laag van het hoornvlies ook beschadigen wanneer het in aanraking komt met een te hoge UV-straling. Bij sneeuwblindheid geldt: hoe langer de blootstelling aan hoge straling, hoe groter de kans op ernstige schade aan uw ogen. 

Symptomen sneeuwblindheid 

Vermoedt u dat u last heeft van sneeuwblindheid? Ga dan eerst even na of u meerdere van de volgende symptomen ervaart: 

  • (zeer) Pijnlijke ogen 
  • Branderige ogen
  • Tranende ogen 
  • Schurend gevoel bij het knipperen
  • Rode ogen
  • Overgevoeligheid voor licht 

De symptomen ontstaan vaak een aantal uren nadat u in contact bent geweest met een hoge UV-straling. 

Behandeling sneeuwblindheid 

Over het algemeen is het niet nodig om sneeuwblindheid te behandelen. Soms wordt er een pijnstillende oogdruppel gegeven, maar vaak is zelfs dit niet nodig. De klachten zullen na 24 tot 48 uur vanzelf verdwijnen. Wanneer de blootstelling aan UV-straling extreem is geweest, dan kan het zijn dat u een aantal weken last houdt van hoofdpijn en verminderd zicht. Wel kunnen we u adviseren om twee dagen een zonnebril te dragen op het moment dat u last heeft van sneeuwblindheid. Zo voorkomt u blootstelling aan té veel licht, wat de klachten kan verergeren. Ook adviseren we u niet in de ogen te wrijven en geen contactlenzen te dragen tot de klachten voorbij zijn. 

Voorkomen sneeuwblindheid 

We zijn aangekomen bij het belangrijkste onderdeel, namelijk: hoe voorkomt u sneeuwblindheid? Voorkomen is altijd beter dan genezen, want u wilt niet het risico lopen dat er blijvende schade optreedt aan uw hoornvlies. De belangrijkste tip die wij u kunnen geven om sneeuwblindheid te voorkomen, is het dragen van een goede zonnebril of skibril. Echter is het niet alleen in de sneeuw en in zonnige gebieden belangrijk deze te dragen: ook kan in Nederland de UV-straling flink oplopen (tijdens alle jaargetijden!). Draag daarom ook hier een zonnebril die uw ogen beschermt.

Let op: deze tip geldt ook voor kinderen. Hun pupil is groter en de ooglens bevat minder beschermend pigment. Hierdoor zijn kinderen zelfs kwetsbaarder voor UV-licht dan volwassenen. UV-straling kan bij kinderen zelfs leiden tot permanente oogschade als zij geen goede bescherming dragen. 

Sneeuwblindheid tijdens wintersport