Op wintersport? Bescherm uw ogen tegen sneeuwblindheid

Op wintersport? Bescherm uw ogen tegen sneeuwblindheid

Geplaatst op 17-01-2018

Staat u binnenkort op de piste in Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Zwitserland of ander wintersportgebied? Zorg dat u tijdens het skiën of snowboarden een goede skibril draagt: hiermee voorkomt u pijnlijke ogen door sneeuwblindheid.

De komende maanden gaan enkele miljoenen Nederlanders op wintersportvakantie. Zij staan ’s ochtends in alle vroegte al te popelen om een dag lang te skiën of te snowboarden. Veel van deze wintersporters verschijnen in vol ornaat op de piste en dragen de meest flitsende skikleding. Wintersport is niet alleen een prachtige sport: het is ook gevaarlijk. Steeds meer Nederlanders vullen hun outfit daarom aan met beschermende kleding en accessoires, zoals helmen en rugbeschermers. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 96% van de Nederlandse wintersporters een helm draagt en 17% een rugprotector. 
 

Blootstelling aan UV-licht

In uw koffer mag overigens ook een goede skibril niet ontbreken. Met een skibril beschermt u uw ogen tegen de reflectie van de sneeuw, koude wind en vallende sneeuwvlokken. Bovendien kunt u met een skibril sneeuwblindheid tegengaan. Sneeuwblindheid is een vorm van hoornvliesontsteking die ontstaat doordat uw ogen worden blootgesteld aan UV-licht. In de bergen is de UV-straling tien keer hoger dan in Nederland het geval is, zodat de straling nog sneller doordringt tot het hoornvlies van uw ogen. Dit is zelfs het geval wanneer de zon zich niet laat zien en het een hele dag bewolkt is.
 

Klachten bij sneeuwblindheid

Sneeuwblindheid wordt ook wel ‘lasogen’ genoemd: de klachten komen overeen met de klachten die u krijgt wanneer u tijdens het lassen in de lichtboog of lasvlam kijkt. De klachten van sneeuwblindheid beginnen vaak zo’n 8 tot 12 uur nadat u uw ogen heeft blootgesteld aan het felle UV-licht. De klachten variëren van tranende ogen en samentrekkende oogleden tot een verminderd zicht. Soms kunt u uw ogen helemaal niet meer openen. 
 

Voorkom sneeuwblindheid met een skibril

De ontsteking aan het hoornvlies geneest meestal binnen twee dagen. In de tussentijd kan een arts u pijnstillende oogdruppels of paracetamol voorschrijven. Ook kan het helpen uw ogen af te dekken met een natte doek. Wilt u uw ogen op voorhand beschermen tegen sneeuwblindheid? Draag een skibril! Wij ontvangen u graag in onze winkel voor advies op maat en een mooie collectie skibrillen.

Op wintersport? Bescherm uw ogen tegen sneeuwblindheid