Make-up en contactlenzen

Make-up en contactlenzen

Geplaatst op 13-01-2017

U gebruikt al bijna heel uw leven make-up en nu moet u aan een bril of contactlenzen. Maar kan deze combinatie wel? Onze oogspecialisten vertellen er meer over.

Wel of geen make-up bij contactlenzen?

Als u begint met contactlenzen moet u uw ogen tijd geven om te wennen aan de lenzen. Als dit eenmaal is gebeurd, is het mogelijk om weer make-up te dragen. Wel zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden voordat u nieuwe make-up aanschaft en gebruikt. Door het dragen van contactlenzen raken uw ogen namelijk sneller geïrriteerd dan zonder lenzen. Uw ogen reageren sneller op bijvoorbeeld stof en airco, waardoor deze sneller uitdrogen. Hierdoor gaan uw ogen sneller tranen, wat in combinatie met make-up natuurlijk lastig is. 
 

Hoe en wanneer moet u de lenzen inzetten? 

Zowel bij harde als zachte contactlenzen kunt u het beste de lenzen eerst in doen voordat u de make-up opbrengt. Hierbij is het belangrijk dat uw handen schoon zijn. Dit geldt altijd voor het in doen of uitnemen van de lenzen! Ieder stofje of vuiltje, al is het nog zo klein, kan namelijk tussen de lens en het hoornvlies terecht komen. Als dit gaat irriteren kunnen kleine beschadigingen ontstaan, waardoor het oog moet herstellen en u dus tijdelijk geen contactlenzen kunt dragen.

Ook moet u ervoor zorgen dat de lenzen niet in aanraking komen met parfum of crèmes. De contactlens werkt als een soort spons waardoor crème in de lens terecht kan komen of deze vettig wordt. Is dit het geval bij een zachte lens? Dan kunt u ze best direct weggooien. Harde lenzen kunt u blijven gebruiken, maar moeten wel intensief gereinigd worden. En gebruikt u haarspray? Breng deze dan aan voordat u de lenzen in doet.

Tot slot nog een tip voor het verwijderen van make-up voor het slapen gaan: was eerst uw handen, doe dan uw lenzen uit en maak daarna uw ogen schoon met een make-up remover die niet op oliebasis is gemaakt.
 

Kunt u elke make-up gebruiken bij contactlenzen?

Ja, maar er zijn wel een paar beperkingen. Make-up die in water oplosbaar is, kan voor problemen zorgen. Ook make-up die een korrelige samenstelling heeft (of nerts haartjes) om bijvoorbeeld de wimpers langer en voller te laten lijken kan voor irritatie zorgen. Ook oppassen is het voor make-up waarbij op de verpakking staat dat er proteïnen (eiwitten) aan toegevoegd zijn. De lenzen kunnen de eiwitten namelijk opnemen, terwijl eiwitten kunnen bederven. Vanzelfsprekend kan dit erg schadelijk zijn voor uw ogen. Tot slot raden we make-up met glitters sterk af omdat deze glitters in uw ogen terecht kunnen komen en erge irritaties of ontstekingen kan veroorzaken.
 

Tips voor contactlenzen en make-up

Hieronder nog een aantal tips, ook voor niet lenzen dragers: 

  • Leen nooit cosmetische producten uit;
  • Haal crèmes met een spatel uit de pot en niet met de vingers; 
  • Koop vooral make-up producten in hele kleine hoeveelheden zodat u ze binnen 6 maanden op hebt gemaakt; 
  • Vervang uw mascara elke maand; 
  • Vervang uw eyeliner om de drie maanden;
  • Verwijder uw make-up elke dag;
  • Neem contact op met de optometrist/contactlensspecialist als u last heeft van rode, pijnlijke, opgezwollen of geïrriteerde ogen;  
  • Gebruik geen speeksel bij het aanbrengen van make-up.

Wilt u zo precies en hygiënisch mogelijk te werk gaan en uw ogen zo gezond mogelijk houden? Laat dan bij zachte lenzen elk half jaar en bij harde lenzen ieder jaar uw ogen controleren door een optometrist of contactlensspecialist. 

Wekelijks komen er nieuwe tips en weetjes op onze blog en Facebook pagina, houd dit in de gaten! 

Make-up en contactlenzen