Bijziendheid kinderen voorkomen? Pas de 20-20-2-regel toe!

Bijziendheid kinderen voorkomen met de 20-20-2-regel

Geplaatst op 06-04-2020

Veel kinderen kijken dagelijks naar een beeldscherm. Al die beeldschermen zijn niet goed voor de ogen van een kind, want het kan bijziendheid veroorzaken. Voorkom bijziendheid en maak gebruik van de 20-20-2-regel. Bielars Optiek & Optometrie vertelt u er meer over! 

Kinderen groeien tegenwoordig op met tal van beeldschermen. Zo kijken ze tekenfilms op televisie, spelen ze een spelletje op de tablet en gebruiken ze de telefoon van papa en mama om te beeldbellen met grootouders. Naast het kijken naar beeldschermen, kunnen kinderen ook lang gefixeerd zijn op een leesboek, stripboek of tijdschrift. Lang en geconcentreerd kijken naar een telefoon, tablet of boek is slecht voor de ogen van uw kind. Dit kan namelijk leiden tot bijziendheid, wat inhoudt dat uw kind niet meer scherp kan zien in de verte. 
 

Meer kinderen met bijziendheid

Meer en meer kinderen krijgen last van bijziendheid. Doordat kinderen te lang naar een beeldscherm of boek kijken (op relatief korte afstand van de ogen), verandert de vorm van de oogbol. De lengte van het oog wordt langer, waardoor kinderen niet meer goed in de verte kunnen kijken. De afgelopen jaren hebben oogartsen veel kinderen met bijziendheid gezien, en ze trekken daarom aan de bel. Zo hebben artsen een speciale regel bedacht om de schermtijd te beperken en hierdoor bijziendheid te verminderen. Deze regel wordt de 20-20-2-regel genoemd.
 

Over de 20-20-2-regel

Wat houdt de 20-20-2-regel precies in? Simpel. Heeft uw kind 20 minuten op de tablet, smartphone, computer of in een boek gekeken, dan moet uw kind 20 seconden pauze nemen. In deze pauze kunt u uw kind aanleren om even van zich af te kijken, bijvoorbeeld naar buiten. Hierdoor moeten de ogen schakelen tussen dichtbij en veraf kijken, en dit is goed voor de gezondheid van de ogen. De ‘2’ in de 20-20-2-regel staat voor dagelijks 2 uur naar buiten. In de buitenlucht wordt er een stofje aangemaakt dat ervoor zorgt dat de ogen rond blijven en de lengte minder snel toeneemt.
 

Advies van Bielars Optiek & Optometrie 

Wilt u meer informatie over bijziendheid bij kinderen of wilt u meer weten over de 20-20-2-regel? Aarzel niet en neem contact op met Bielars Optiek & Optometrie. Wij vertellen u graag meer en nodigen u en uw kind indien gewenst uit voor een persoonlijk gesprek. Hierin kunnen wij de gezondheid van de ogen van uw kind controleren en kunnen u nog meer tips geven om bijziendheid te voorkomen. 

Bijziendheid kinderen voorkomen? Pas de 20-20-2-regel toe!