Feiten en fabels over ogen

Feiten en fabels over ogen

Geplaatst op 15-10-2017

Over onze ogen wordt een hoop gezegd en geschreven, maar wat is er nu eigenlijk waar? Zijn wortels echt zo goed voor je ogen? En is in het donker lezen inderdaad slecht? Onze opticien heeft de bekendste feiten en fabels verzameld en op een rij gezet.

Er doen allerlei verhalen de ronde over ogen. Zoveel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Want soms gaan goed bedoelde verzinsels een eigen leven leiden en weet je niet meer wat nu wel of niet waar is. Gelukkig weten wij het als oogspecialist wel en vertellen we je graag welke veel voorkomende uitspraken wel en niet waar zijn.
 

Zijn wortels goed voor je ogen?

Dit is deels waar. In wortels zit relatief veel vitamine A, wat goed is voor je zicht. Vitamine A vind je echter ook terug in onder andere bloemkool, asperges, mandarijnen en bananen. Deze zijn dus net zo goed als wortels.

Tip: op zoek naar voedsel dat extra goed is voor je ogen? Eet dan gele & oranje paprika's, goji bessen en eieren. Hier zit de stof zeaxanthine in die de gele kleur aan de zogenaamde gele vlek geeft in ons netvlies. Door deze vlek, ook wel bekend als de macula lutea, kunnen we fijne details zien.
 

Is in het donker lezen slecht voor je ogen?

Nee, dit kan geen kwaad. In het donker lezen is vermoeiender voor je ogen, maar heeft geen schadelijke invloed.
 

Is achter de computer werken slecht voor je ogen?

Ook dit is niet waar. Het turen naar een beeldscherm is niet slecht voor je ogen. Wel kun je last krijgen van droge ogen doordat je minder knippert. En zie je teksten op het scherm (te) vaak niet scherp? Dan is het tijd voor een computerbril of beeldscherm bril die hier speciaal voor is gemaakt. Lees meer over deze beeldschermbril.
 

Kan een lens achter je ogen schieten?

Nee, dit is niet mogelijk. Gelukkig wordt je oog beschermd door een dun vlies (het bindvlies of conjunctiva) dat in verbinding staat met de oogleden. Het kan wel gebeuren dat een lens deels in de bindvlieszak terecht komt, waarbij deze deels onder één van de oogleden schiet. Dit is echter eenvoudig te verhelpen.
 

Gaan je ogen sneller achteruit als je een bril of lenzen draagt?

Ook dit is niet waar. Als je een bril of lenzen neemt, wennen je ogen eraan dat ze (weer) scherp zien. Het is echter niet zo dat je ogen hierdoor automatisch slechter gaan zien. Je ogen bepalen zelf het tempo waarop ze achteruit gaan, zonder dat lenzen of een bril hier invloed op hebben.
 

Is dichtbij de tv zitten slecht voor de ogen van kinderen?

Nee, dit is niet waar. Er is geen bewijs dat dichtbij de tv zitten slecht is voor kinderogen. In tegenstelling tot volwassenen kunnen kinderen hun ogen gemakkelijk accommoderen. Dit houdt in dat zij de ooglens op zo een manier inspannen dat deze boller wordt en het beeld van dichtbij scherper wordt. Hierdoor zitten kinderen soms bijna tegen het tv-scherm geplakt en houden ze (strip)boeken soms erg dichtbij het gezicht. Meestal wordt deze voorkeur minder als kinderen ouder worden.
 

Word je scheel van scheel kijken?

Nee. Scheel kijken wordt veroorzaakt door een fout in de coördinatie van de oogspieren. Als je opzettelijk scheel kijkt, train je de binnenste oogspieren extra, maar blijf je er niet scheel van kijken.
 

Alles weten over jouw ogen?

Tot zover een antwoord op de bekendste fabels over ogen. Meer weten of op zoek naar een professioneel advies over je ogen? Neem dan vrijblijvend advies op of kom naar onze brillenwinkel in Breda. Ons team van specialisten geeft je graag een antwoord op je vragen.

Wekelijks komen er nieuwe tips en weetjes op onze blog en Facebook pagina, houd dit in de gaten! 

Feiten en fabels over ogen